Elérhetőségek

Emberképzés Kft.

Település: 9700 Szombathely,
Kötő u. 37.
Képzés:
+3620 292 8494

Engedélyszám: E/2020/000235
E-mail:
emberkepzes@emberkepzes.hu



Hallottál már a Bokashi komposztról?

2022.09.13.

Mi az a bokashi komposztálás?


A bokashi egy japán szó, amely szabad fordításban ”elrothadást” jelent. Ez az erjedés
pontosan azt a folyamatot takarja, ami az ételmaradékokkal történik, amely egy beltéri, zárt
rendszerű vödörben történik. A bokashi korpát (korpalisztet) mikroorganizmusokkal (például
tejsavbaktériumokkal) oltják be. Az ételmaradékok jótékony baktériumokkal való
összekeverése megerjeszti és kvázi „előemészti” a maradékokat, ezáltal hatékonyabban
átalakítja azokat a kertben való felhasználásra. A Bokashi korpa mikrobái anaerob (azaz
oxigén nélküli környezetben működnek), és gyorsabban lebomlanak, mint a hagyományos
aerob (oxigénnel működő) komposztrendszerben.


A Bokashi komposztálás előnyei


Az Bokashi komposztálás egyik legnagyobb előnye az, hogy ez a módszer gyorsabban állítja
elő a komposztot, mint a hagyományos módszerek, ráadásul szinte bármit beletehet a bokashi
komposztáló vödörbe, beleértve a zsírt, a húst és a tejtermékeket is. Ezek általában a
komposztálás „nem javasolt élelmiszer-maradékok” című listáján szerepelnek. A Bokashi-
rendszerhez azonban még a főtt ételmaradékok is hozzáadhatók.


Hol tudod felhasználni?


Előnyös ez a fűszer- és zöldségeskertek számára!

 

Gyere és csatlakozz te is agrár képzéseinkhez, ahol ehhez hasonló, érdekes dolgokat tudhatsz meg!


(Forrás: https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/hogyan-keszitsunk-bokashi-komposztot-5-
egyszeru-lepesben/)

Hallottál már a Bokashi komposztról?

Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Emberképzés Kft. - Magyar